AEROKLUB CELJE je ponosen organizator 49th VGC International Rally 2021

 

Na letešnjem občnem zboru Aerokluba Celje smo potrdili kandidaturo za organizacijo 49. srečanja ljubiteljev starodobnih jadralnih letal.

VGC (Vintage Gliding Club) združenje je bilo ustanovljeno leta 1973 z namenom, da se ohrani in neguje bogata zgodovina jadranja v Evropi. Od takrat se lastniki in ljubitelji starodobnih jadralnih letal srečajo na vsakoletnem VGC International Rallyu. Tako je bilo srečanje leta 2015 na Nizozemskem, 2016 na Finskem, 2017 na Madžarskem, 2018 v Nemčiji. Letošnje srečanje je konec julija v Angliji, naslednje leto je v Nemčiji.

Morda samo ime VGC International Rally nekoliko zavaja, saj daje vtis jadralnega tekmovanja. To je srečanje, ki je predvsem namenjeno druženju lastnikov in ljubiteljev starodobnih jadralnih letal. Letenje pa je bolj namenjeno spoznavanju novih krajev.

S tem namenom sem se pred kratkim sestal z Mitjem Ribaričem, pobudnikom za srečanje  VGC v Celju. Mitja je pilot in lastnik starodobne Muche in je zadnja leta redni udeleženec teh srečanj. Seznanil me je z obsegom organizacije. Moram priznati, da nas čaka velik zalogaj. Lahko pričakujemo preko 50 starodobnih jadralnih letal in okoli 150 registriranih udeležencev.

S tem srečanjem lahko dostojno ubeležimo tudi 90-95 obletnico Aerokluba Celje.

Naša kandidatura mora biti še potrjena. Predvidoma bo to na letošnjem srečanju VGC v Angliji. Predlagali bomo termin 31.7. – 8.8. 2021. V ta namen se moramo podrobno predstaviti po že utečenem organizacijskem protokolu. Tu nam bo pomagal Mitja, ki je tudi član VGC odbora.

Niko Grobelnik

Nekaj zanimivih povezav:

OpenSoaring – No, pa se nam dogajajo starodobniki
Vintage Glider Club
VGC International Rally

Slike avtorja Mitje Ribariča

Dodaj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja