povezava na internetno stran    www.rallycelje2022

49.srečanje starodobnih jadralnih letal Celje 2022

49th VGC International Rally Celje 2022

 

 

Spoštovani člani, kot vas večina ve, je bilo tudi letošnje srečanje ljubiteljev starodobnih jadralnih letal odpovedano. Nemški organizatorji so bili prisiljeni že drugo leto zapored, zaradi zdravstvenih razlogov, prireditev odpovedati. Prej v 48 letih prireditev ni bila nikoli odpovedana. Zaradi tega je zanimanje za udeležbo veliko. Za zanimivost, med drugim nas je obiskal pilot pri sedemdesetih, ki je v štirih dneh sam opravil pot iz Švedske do nas in nazaj, ker je hotel videti, kje bo skupaj z ženo preživel naslednje poletje. Bil je navdušen nad vsem. Prav tako nas je obiskal pilot z ženo s severa Nemčije, ki ga je prav tako zanimalo prizorišče naslednjega srečanje. Lahko pričakujemo, da se bo srečanja udeležilo preko 50 jadralnih letal. To bo neprecenljivi zgodovinski dogodek in moramo biti srečni in ponosni, da ga gostimo. Tako bomo na dostojen način ubeležili 95 letnico obstoja Aerokluba Celje, ki jo zaznamujemo v letu 2022.

 

Večinoma lesena jadralna letala, štartanje na vitlo (ocenjujemo, da bo razmerje štartov na vitlo in aerozaprego nekje 70:30), starejša generacija pilotov, veliko letal brez radijske zveze, slabša uletenost pilotov, skoraj dvotedensko dogajanje, vse to bo od nas zahtevalo temeljito in zahtevno organizacijo kakršno v klubu še nismo izvedli.

 

Polega zahtevne letalske organizacije moramo poskrbeti tudi za družabno dogajanje. Vsak dan, če bo vreme dopuščalo, bo udeležencem omogočeno letenje. Organizirali bomo številne družabne dogodke: mednarodni večer (udeleženci predstavijo državo iz katere prihajajo), večer organizatorja, oglede okoliških znamenitosti itd.

 

Organizacijskega utripa še verjetno ne čutite, vendar leta že intenzivno poteka. Kaj smo letos že naredili na tem področju:

 

  1. Določen in potrjen je datum prireditve:
  • prihod udeležencev sobota 30.7. in nedelja 31.7.
  • otvoritev v ponedeljek 1.8. dopoldne
  • zadnji letalski dan v petek 12.8.
  • odhodi v soboto 13.8. in nedeljo 14.8.
  1. V začetku septembra so nas obiskali odgovorni za prireditve pri VGC. Namen obiska je bil seznanitev s prirediteljem, infrastrukturo, predelali smo celotno check listo, ki jo ima VGC za takšno prireditev. Ocena gostov je bila zelo pozitivna.
  2. Sestala se je skupina za finance, kjer smo dorekli cenike in se pogovarjali o okvirnem načinu dela.
  3. Sestala se je širša strokovna skupina kjer smo se pogovarjali – preigravali različne načine organizacije letenja. Postavitev štartov (praktično istočasno se bodo odvijali štarti na vitlo, na aerozaprego, pristajala bodo jadralna letala. Okvirno smo določili letalske zone, prihode vlečnih letal in drugo.
  4. Sestavili smo članke, ki bodo objavljeni v jesenski in spomladanski izdaji v okviru VGCja.
  5. Obiskali smo Aeroklub v Čakovcu kjer smo si ogledali vitlo, ki jo rabimo kot rezervo naši (na enkrat se bo uporabljala ena vitla in štiri vlečna letala).
  6. Naredili smo štart na vitlo z Vrabčkom da smo dobili osnovni občutek za vleko lesenjač.
  7. Dela se na spletni strani, (delovati bo začela že letos) ki bo namenjena tej prireditvi.
  8. Oddali smo vlogo na Mestno občino Celje glede zagotovitve celotne parcele 947/1.
  9. V kontaktu smo tudi z Ministrstvom za infrastrukturo in Agencijo za letalski promet glede dovoljen.

 

Kako bo okvirno izgledal dan prireditve:

  • brifing (v učilnici) vseh letalcev in organizatorja ob 10:00 ne glede na vreme. Brifing bo voden v angleškem in nemškem jeziku.
  • zlaganje letal iz hangarjev (uporabljali bomo vse tri hangarje. Stalni najemniki bodo naprošeni, da letala v času prireditve ne bodo v hangarju, naša pa bodo zložena v vozove ali obešena pod strop. V hangarju bodo samo naša motorna letala in ostala vlečna letala. Gostom bomo ponudili vsaj 50 mest v vseh treh hangarjih.
  • vleka jadralnih letal na štart
  • prvo poletanje med 11. in 12. uro. Zadnje poletanje ob 17:00.
  • Sledi zlaganje letal nazaj v hangar in začetek družabnega dela. Ob obstoječem piknik prostoru bom postavili šotor in ta del bo predstavljal prostor družabnega dogajanja.
  • v primeru slabega vremena bomo organizirali izlete ali pa bodo imeli udeleženci prost dan za svoje dejavnosti.

 

Ker smo ravno v času planiranja dopustov za naslednje poletje vljudno prosimo vse člane kluba, da upoštevajo termin prireditve. Ocenjujemo, da bo dnevno potrebno za organizacijo med 35 in 40 članov. Zavedamo se, da vsi ne boste mogli biti prisotni ves

čas, zato bo pripravili podrobne razporede, kjer bomo upoštevali vaše želje in tako izvedli prireditev varno in kvalitetno. Še enkrat bi želeli poudariti, da bo za vsakega ljubitelja letalstva izjemen dogodek, saj bo na enem mestu moč videti res bogato zgodovino jadralnih letal. Prav tako želimo poudariti, da so udeleženci pravi letalski intuzijasti, prijetni ljudje in bo druženje z njimi pravi užitek. Več deset od njih že desetletja živi za to vsakoletno prireditev.

O poteku organizacije vas bomo sproti obveščali. Prav tako vas vabimo, da sledite spletni strani prireditve. Naslov strani bo objavljen na klubski spletni strani.

Vse vaše predloge in ideje bomo z veseljem obravnavali.

Za Organizacijski odbor

Niko Grobelnik

Celje, 6.12.2021